Innovaties

Volgende

Daglicht op het toneel

In de eerste theaters in Europa was daglicht in de zaal en op het toneel nog onvermijdelijk. Er was geen mogelijkheid het daglicht buiten te houden. Het eerste overdekte theater “Teatro Olimpico” van architect Palladio in het Italiaanse Vicenza was rondom voorzien van ramen. Daglichttoetreding werd toen nog beschouwd als noodzaak.

In de eeuwen daarna ontstond de gewoonte de toneeltoren en de zaal helemaal af te sluiten voor daglicht, kennelijk vanwege de wens om de belichting geheel te controleren. In veel theaters zijn de wanden van het toneel bovendien zwart geschilderd, zodat een donkere en sombere ruimte overblijft. Niet bepaald de meest inspirerende plek om te werken en zeker ook niet noodzakelijk voor de belichting.

Op het toneel is een groot deel van de dag vooral behoefte aan een aangename en prettige werkomgeving. Daglicht helpt daarbij. Zodra de belichters aan het werk gaan, moet het toneel worden verduisterd en dat kan met een druk op de knop.

In de meeste projecten van Theateradvies is daglicht op het toneel gerealiseerd. Een enorme verbetering van de arbeidsomstandigheden en van de mogelijkheden om de zaal te verhuren voor andere activiteiten. Daarnaast wordt er gedurende de dag flink bespaard op het energieverbruik.