Innovaties

Volgende

Dubbele vrachtwagenlift

De Rabozaal, de nieuwe zaal van de Stadsschouwburg Amsterdam is om een aantal redenen bijzonder. Het gaat om een grote zaal die gebouwd is op een plek waar eigenlijk geen plaats was voor een zaal van deze omvang. De architect was daarom genoodzaakt om met de zaal de lucht in te gaan en een deel van de zaal te laten ‘zweven’ boven het naastliggende gebouw, De Melkweg.

Om toch decorwagens op niveau te kunnen laten laden en lossen was een vrachtwagenlift nodig, maar ook daarvoor was de ruimte uiterst beperkt. In eerste instantie is een nieuwe inpandige lift aangebracht voor de oude zaal. Van buitenaf is de lift niet te zien, tenzij de laaddeur toevallig geopend is. Toen deze lift operationeel was, kon voor de nieuwe zaal een lift gebouwd worden. Op deze plek moest echter ook een tweede lift komen voor de oude zaal.

Theateradvies ontwierp een dubbele vrachtwagenlift. Dat werkt als volgt. De oplegger voor de Rabozaal wordt naar een hoogte van 14 meter gebracht. Daar wordt het liftplateau aan de wand gekoppeld, zodat de lift weer naar beneden kan om een oplegger op te halen en naar het niveau van de oude zaal te brengen. Deze lift met dubbel platform bleek een wereldprimeur.