Innovaties

Volgende

Flexibele opstelling

Flexibel gebruik van een zaal wordt mogelijk gemaakt door een flexibele publieksopstelling. Een gangbare oplossing daarvoor is de standaard inschuiftribune, maar soms is standaard niet genoeg.

Theateradvies ontwierp voor Theater Oostpool in Arnhem de eerste tribune met gebogen rijen. Het publiek ziet niet alleen de voorstelling, het ziet ook elkaar. Dat is belangrijk om de voorstellingen samen goed te beleven.

Om ook de zichtlijnen te verbeteren ontwierp Theateradvies een parabolisch oplopende tribune. Daarmee heeft het hele publiek hetzelfde goede zicht op het toneel. Nog meer flexibiliteit kan worden bereikt door de tribune uit te voeren met luchtkussens of wielen, zodat de gehele tribune kan worden verplaatst. In Schouwburg Amhpion en Groot Klimmendaal werd dit toegepast.

Een inschuiftribune kan vaak prima fungeren om een zaal flexibel te exploiteren, maar soms zijn publieksopstellingen gewenst die met een inschuiftribune eenvoudig niet te realiseren zijn, bijvoorbeeld omdat rijen in hoogte verstelbaar moeten zijn.

Theateradvies ontwierp voor theaters in Rotterdam, Amsterdam, Apeldoorn, Casablanca, Sint Petersburg en Kaohsiung tribunes waarvan iedere rij onafhankelijk in hoogte kan worden versteld. Alle mogelijke zaalopstellingen, inclusief een volledig vlakke dansvloer, zijn in zeer korte tijd te realiseren.

De verschillende tribune opstellingen kunnen met een computersturing geprogrammeerd worden en op elk gewenst moment weer opgeroepen worden.

Video van de opbouw van de nieuwe tribune in de Rotterdamse Schouwburg