Volgende

Zaantheater

Renovatie van de hijsinstallatie

De toneelhijsinstallatie van het Zaantheater was toe aan vervanging. Het in 1998 geopende theater beschikte over een installatie die tien jaar later al niet meer voldeed aan de huidige normen en regelgeving. De gemeente besloot tot een ingrijpend renovatie; een goed moment om ook andere problemen in het toneelhuis op te lossen. Theateradvies ontwierp een nieuwe installatie, zowel voor de grote, als voor de kleine zaal. Door een nieuw ontwerp van de rollenzolder, een nieuwe indeling van het toneel en het wegnemen van alle tegengewichten, kon maar liefst 110 ton staal worden weggehaald. Door de nieuwe indeling konden bovendien de decorroedes worden verlengd, zodat het eenvoudig is geworden om effectief af te stoppen.

De nieuwe motoren zijn opgesteld in afgesloten lierenkamers. Dat is niet alleen goed om het geluid van de motoren te dempen, het voorkomt ook dat stof en rook (van rookmachines) in de elektronica terecht komen.

Door de nieuwe indeling is veel ruimte vrijgekomen op het toneel. De rollenzolder is kabelvrij gemaakt en kan nu eenvoudig en veilig worden gebruikt voor het plaatsen van kettingtakels en punttrekken. Een nieuwe, slimme en veilige hijsbak brengt alle apparatuur zonder gesjouw naar de rollenzolder. Met 80 nieuwe trekken is het trekkenveld compleet ingevuld en is de grote zaal klaar voor de zeer brede programmering.

In de kleine zaal zijn 11 nieuwe trekken geïnstalleerd, zodat ook deze zaal weer voldoet aan de huidige eisen aan veiligheid en functionaliteit.

De gehele installatie is op veiligheid gecontroleerd door een Duitse “Sachverständiger”, een gecertificeerde veiligheidsdeskundige met specifieke kennis van de Europese en Duitse theaternormen.

Project

  • Opdrachtgever Gemeente Zaanstad
  • Project

    Renovatie hijsinstallatie Het Zaantheater (82 assen)

  • Oplevering December 2012

Het Zaantheater, Zaandam

Werkzaamheden Theateradvies®

Advies
Theater hijstechniek, logistiek, E- installaties, brandveiligheid, sprinkler.

Ontwerp
Toneelhijsinstallaties incl. klankkaatsers, rollenzolder en lierenkamer, lieren kleine zaal.

Aanbesteding
Bestek en Europese aanbesteding toneeltechnische hijs-en hefinstallaties.

Uitvoering
Project management, bouwbegeleiding, directievoering op aanbestede perceel hijsinstallatie, planning en budgetcontrole.

Innovaties
Keuring volgens Duitse normen door een Sachverständiger