Volgende

De Kom

Water glas en licht – monument voor verbeelding – in een nieuwe stad

Het theater is het hart van de stad. In Nieuwegein is dat letterlijk het geval. De Kom is een theaterkunstencentrum aan het stadsplein in het nieuwe stadshart van Nieuwegein. Het gebouw is een stapeling van een parkeergarage, een theater met twee zalen en een kunstencentrum rondom de toneeltoren van de grote zaal.

De grote multifunctionele zaal heeft een variabele toneelopening van 10 tot 14 meter breed en een orkestbak. Met behulp van een beweegbaar zaalplafond kan het volume van de zaal aangepast worden, zodat de akoestiek kan worden aangepast aan het gebruik van de zaal. De twee zalen worden verbonden met foyers op verschillende niveaus.

De kleine zaal heeft een inschuifbare tribune om de zaalvloer zo flexibel mogelijk te kunnen gebruiken. Met een stelsel van werkbruggen, kraanbanen en 10 trommeltrekken is deze zaal goed uitgerust voor een zeer brede programmering. Ook in de kleine zaal kan de akoestiek worden beïnvloed. De akoestische gordijnen kunnen worden geparkeerd achter de achterwand van de zaal.

Project

  • Opdrachtgever Gemeente Nieuwegein
  • Architect De Architecten Cie, Frits van Dongen en Patrick Koschuch
  • Project

    Nieuwbouw schouwburg met 2 theaterzalen (665 en 222 stoelen)

  • Oplevering 2012

De Kom - Stadstheater en Kunstencentrum

Werkzaamheden Theateradvies®

Advies
Logistiek, zaalontwerp, theaterstoelen, publiekvoorzieningen, E- en W-installaties.

Ontwerp
Toneel en zijtonelen, toneelhijs- en hefinstallaties incl. klankkaatsers, rollenzolder en lierenkamer, bruggen kleine zaal, toneelverlichtingsinstallatie, toneelstoffering en AV installatie.

Aanbesteding
Bestek en Europese aanbesteding toneeltechnische hijs-en hefinstallaties, AV-installaties, toneelverlichtingsinstallatie en stoffering.

Uitvoering
Directievoering op aanbestede percelen, planning en budgetcontrole.